Η Περιοχή

Τα διαμερίσματα μας βρίσκονται στην Τ.Κ Κάτω Μακρυσίου του Δήμου Μεγαλόπολης περίπου 1 χιλ έξω από την πόλη της Μεγαλόπολης.

- ΜΑΚΡΥΣΙΟΝ (Το χωριό Μακρύσι παλαιότερα λεγόταν ΣΙΑΛΕΣΙ ή ΣΑΛΕΣΙ). Το παλιό χωριό σε υψόμετρο 571μ εγκαταλήφθηκε την δεκαετία του '60 λόγω των σεισμών. Εδώ στο Σάλεσι έγινε το 1781 η νικηφόρα μάχη των κλεφτών του Ζαχαριά με τους Τούρκους.Σήμερα το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 500μ μέσα σε ένα καταπράσινο και ήσυχο μέρος, έχοντας θέα όλο τον λαδόκαμπο του χωριού και τον κάμπο της Μεγαλόπολης.

- ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ (Η Μεγαλόπολη ονομαζόταν Μεγάλη Πόλις ή Μεγάλα Πόλις στη δωρική διάλεκτο). Μεταγενέστερη υπήρξε η ονομασία Μεγαλόπολις. Είναι χτισμένη στο ομώνυμο οροπέδιο σε υψόμετρο 430μέτρων, κοντά στη θέση της αρχαίας πόλης.

Η Μεγαλόπολη χτίστηκε με προτροπή του Επαμεινώνδα το 370 π.Χ., με σκοπό να αποτελέσει ένα κέντρο για όλους τους Αρκάδες και έναν αντίπαλο πόλο δύναμης στη γειτονική της Σπάρτη.

Για να κατοικηθεί η πόλη μετακινήθηκαν κάτοικοι από 40 αρκαδικά χωριά και αρκετοί είλωτες που είχαν δραπετεύσει, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι ποτέ αυτή η πόλη δε θα φερόταν φιλικά στη Σπάρτη. Μετά το 337 π.Χ. η πόλη συντάχθηκε με τους Μακεδόνες.

Το 331 π.Χ. πολιορκήθηκε χωρίς επιτυχία από τους Σπαρτιάτες και τους συμμάχους τους. Το 223 π.Χ. ο Σπαρτιάτης βασιλιάς Κλεομένης Γ΄ την κατέλαβε και την έκαψε, αλλά οι κάτοικοί της σώθηκαν ακολουθώντας τον Φιλοποίμενα στην Μεσσηνία.

Το 208 π.Χ., ο Φιλοποίμην ως στρατηγός της Αχαϊκής Συμπολιτείας την ανοικοδόμησε. Αργότερα, η πόλη καταστράφηκε οριστικά. Στην τουρκοκρατία κατοικείτο από Τούρκους και ονομαζόταν Σινάνου, το οποίο ήταν και το Βυζαντινό της όνομα.

Το σημερινό της όνομα δόθηκε μετά τον σχηματισμό του Ελληνικού κράτους, με βασιλικό διάταγμα του 1836. Από το 1834 υπήρξε έδρα του δήμου και της επαρχίας Μεγαλόπολης).

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα του δήμου Μεγαλόπολης εδώ.