Στεμνίτσα

Η ομορφιά της Στεμνίτσας μόλις την πρωτοαντικρίσεις σου κόβει την αναπνοή, έτσι όπως φαίνεται να αιωρείται πάνω σε αυτά τα απότομα υψώματα δίπλα στο φαράγγι.

Κηρυγμένη ως ιστορικός διατηρητέος οικισμός από το 1985 , αποτελεί ολόκληρη ένα αξιοθέατο για την φυσική της ομορφιά και θέση άλλα κυρίως για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της , τα πέτρινα αρχοντικά της, την θέα προς το φαράγγι, τα γραφικά καλντερίμια της, τις παλιές της εκκλησιές και τα παραδοσιακά της καταστήματα.

Η ιστορία της πολύ μεγάλη, κηρύχθηκε πρώτη πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας, ενώ στις 26 Μαΐου 1821 , συστάθηκε η Α' Πελοποννησιακή Γερουσία.

Οι περιορισμένες δυνατότητες ανάπτυξης της γεωργιάς και της κτηνοτρόφιας ανάγκασαν τους κατοίκους να στραφούν προς τη βιομηχανία.

Χρυσικοί,ασημικοί,μπρουντζάδες,καμπανάδες,σιδεράδες,κονταρτζήδες,χαλκωματάδες,τουφεξήδες,γανωματήδες και άλλοι εξειδικευμένοι τεχνίτες επεξεργάζονται τον χαλκό,τον μπρούντζο,το χρυσό και το ασήμι.

Οι στεμνιτσιώτικες καμπάνες,τα μανουάλια,τα εκκλησιαστικά σκεύη,τα κουδούνια και τα κοσμήματά τους ταξιδεύουν στην Ελλαδα και στο εξωτερικό ιδίως στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη.

Για το λόγο αυτό φτιάχτηκε και λειτουργεί ακόμα και σήμερα η φημισμένη Σχολή Αργυροχρυσοχοίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο σπάνιος συνδυασμός μεγάλου φυσικού κάλλους, εκπληκτικής θέας, τοπικής ιστορίας και παράδοσης, καθιστούν την Στεμνίτσα έναν υπέροχο προορισμό της Αρκαδικής γης).